MGR. JOANNA KOTWICA

Dietetyk Kraków

Mgr dietetyki klinicznej | Specjalistka żywienia w chorobach układu hormonalnego, pokarmowego i zaburzeniach metabolicznych| Edukatorka i fotografka kulinarna

Jestem absolwentką dietetyki w Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, magistrem dietetyki klinicznej. Na co dzień pracuję w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie na Oddziale Gastroenterologii, Hepatologii i Toksykologii, gdzie wspieram pacjentów w leczeniu dietetycznym chorób przewodu pokarmowego oraz metabolicznych.

Nieustannie pogłębiam swoją wiedzę na licznych kursach i szkoleniach z zakresu dietoterapii klinicznej oraz psychodietetyki.

Od 5 lat specjalizuję się w dietoterapii kobiet z zaburzeniami hormonalnymi i metabolicznymi, a także w żywieniu przy schorzeniach przewlekłych – sercowo-naczyniowych, zaburzeniach trawienia i wchłaniania składników odżywczych.

Jednostki chorobowe w dietoterapii których, się specjalizuję:

– PCOS, endometrioza, adenomioza, insulinooporność, cukrzyca typu 2, cukrzyca typu LADA, MODY, cukrzyca ciążowa, hipoglikemia reaktywna, dominacja estrogenowa, niedoczynność tarczycy,

-hipercholesterolemia, hipertriglicerydemia,  nadciśnienie tętnicze, stan po zawale mięśnia sercowego,

– choroba refluksowa przełyku, stany zapalne żołądka i jelit, wrzody żołądka i dwunastnicy, zespół jelita drażliwego (IBS), nieswoiste choroby zapalne jelit (IBD), przerosty bakteryjne jelit SIBO i IMO.

Jestem autorką publikacji naukowych i popularnonaukowych, tworzę treści edukacyjne w mediach społecznościowych, moim hobby jest fotografia kulinarna – jedna z moich prac została nagrodzona w ogólnopolskim konkursie „Jabłonki 2021”.

W swojej pracy łączę wiedzę kliniczną z empatycznym podejściem do pacjentów. Wyznaję zasadę, że skuteczna dieta to nie tylko jadłospis, lecz realna zmiana stylu życia, dopasowana do potrzeb i możliwości każdej osoby.